Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Σχετικά με την επίσχεση από νομικής πλευράς

Σύμφωνα με την κα Β. Καλλίτση, συνάδελφο δικηγόρο που έψαξε λιγάκι περισσότερο το ζήτημα της επίσχεσης. Νομικά θεωρεί πως οριακά, μπορούμε να το ασκήσουμε ως δικαίωμα, αλλά είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Εφόσον έχει γίνει η αναγγελία πρόσληψης και εμείς παρέχουμε πραγματική εργασία από τις αρχές Οκτωβρίου, θεωρείται πως υπάρχει ενεργός εργασιακή σχέση (είναι δλδ μια de facto κατάσταση)και άρα κατ'αρχήν έχουμε το δικαίωμα της επίσχεσης. Ο προβληματισμός τηςέγκειται στο γεγονός ότι τα δεδουλευμένα αφορούν σύμβαση εργασίας που έχει ήδη λήξει και ότι υπήρχε
 ένα κενό διάστημα 3 μηνών του καλοκαιριού να μεσολαβεί. Όμως αυτό θα μας απασχολούσε σε δικαστική διαμάχη..
 Επίσης επισκέφτηκε την επιθεώρηση εργασίας το πρωί,απ' όπου η μόνη πληροφορία που άντλησε είναι πως η δώληση επίσχεσης εργασίας πρέπει να γίνεται με δικαστικό επιμελητή, προς ολους αυτούς στους οποίους πρέπει να επιδοθεί, αλλιώς δεν είναι ισχυρή. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των εργαζομένων στον χώρο της εργασίας.
  Το όριο του δικαιώματος επίσχεσης πάντως είναι η καταχρηστικότητα στην άσκησή του. Αν ο εργοδότης πχ ήταν πάντα αξιόπιστος και αξιόχρεος, ή περνά περίοδο οικονομικής αδυναμίας ή αν οι μισθοί που διεκδικούνται δεν είναι πολλών μηνών,η επίσχεση θα μπορούσε να θεωρηθεί καταχρηστική και τα δικαστήρια έχουν γίνει πολύ αυστηρά στο θέμα αυτό.

8 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και την Βάσω για το ενδιαφέρον της. Ωστόσο,

    1. Εμείς δνε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δικαστικό επιμελητή, ώστε να είναι η επίσχεση ισχυρή σύμφωνα με τα παραπάνω?
    2. Στόχος μας δεν είναι να φτάσουμε στα δικαστήρια και να κριθεί το αν η επίσχεση είναι καταχρηστική ή όχι. Στόχος είναι να ασκήσουμε πίεση, σε περίπτωση που αναγκάσουμε να αντιμετωπιστεί το θέμα των πληρωμών μας εκτάκτως και άμεσα πριν ανασταλούν για πολλές μέρες οι λειτουργίες του ΤΕΙ (όπως π.χ. με την αλλαγή κωδικών στα έξοδα του ΤΕΙ), όχι?
    3. Ο εργοδότης εκ των πραγμάτων δεν είναι αξιόπιστος, αφού όλο τον προηγούμενο χρόνο καθυστερούσε τις πληρωμές των εκτάκτων, από την αρχή της πρόσληψής τους. Και φυσικά με το τέλος Οκτωβρίου πάλι δεν θα πληρώσει, όπως όλοι αναμένουμε, τους νέους προσληφθέντες.

    Θεοδώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπότε τι κάνουμε? Θα συνεχίσουμε κανονικά με την επίσχεση ή όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Κος. Λάππας κάνει ξεκάθαρο στο μήνυμά του ότι τον ενδιαφέρει να μην γίνει επίσχεση τουλάχιστον το 2ήμερο της αξιολόγησης. Αξιολόγηση απ' όσο ξέρω θα γίνει μόνο στο Δημοσίων. Τουλάχιστον τώρα.

    Εγώ προσωπικά σκέφτομαι να πάω να κάνω κανονικά μάθημα μόνο εκείνο το 2ήμερο και μετά να μπω σε καθεστώς επίσχεσης. Την επίσχεση την έχω υπογράψει έτσι κι αλλιώς και θέλω να την τηρήσω αλλά από την άλλη ο κος Λάππας ίσως έχει δίκιο σε αυτά που λέει περί νομικών ζητημάτων από την στιγμή που θα αλλοιωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης λόγω την απουσίας μας. Οπότε, παρόλο που θα είμαι στα χαρτιά σε φάση επίσχεσης, λέω να πάω μόνο για την αξιολόγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως γινεται να μαθουμε(οι φοιτητες) ποιοι καθηγητες εχουν υπογραψει την επισχεση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μένα με προβληματίζει ο χρόνος που επιλέγουμε την επίσχεση, καθότι συμπίπτει με τον χρόνο αξιολόγησης. Βέβαια, όταν έγινε η συνέλευση, αυτό δεν το γνωρίζαμε (τουλάχιστον εγώ). Μήπως, λοιπόν, να περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση (η οποία νομίζω πως ήταν επιθυμία όλων μας) και μετά να κατατεθούν οι αναγγελίες επίσχεσης στο ΤΕΙ και στην Επιθεώρηση Εργασίας; Και αν συμφωνούσαμε σε κάτι τέτοιο, πότε -χρονικά- θα έπρεπε να κατατεθούν οι αναγγελίες και πότε θα ξεκινούσε η επίσχεση;
    Και σίγουρα, κανείς μας δεν θέλει να κατηγορηθεί ως καταχρηστική η επίσχεσή μας. Δεν μπορούμε να μάθουμε κάτι παραπάνω σχετικά με την νομιμότητα ή μη της κίνησής μας προτού είναι αργά; Ο χρόνος που απομένει μέχρι την Δευτέρα είναι λίγος...
    Από την άλλη, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Λάππας μας προειδοποιεί (ή ...απειλεί??) ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν προχωρήσουμε σε επίσχεση είτε πριν, είτε και μετά την αξιολόγηση.

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννη κατάλαβες λάθος. Ο κος Λάππας λέει:

    "Οποιαδήποτε αναστολή παροχής εκπαιδευτικού έργου
    ξεκινήσει σε χρονικό διάστημα πλησίον της έναρξης ή διάρκειας της εξωτερικής αξιολόγησης αφαιρεί από το Τμήμα οποιαδήποτε δυνατότητα αντίδρασης, διαταράσσει την λειτουργία του Τμήματος κατά το διάστημα της αξιολόγησης, αλλοιώνει τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και θεωρώ ότι εξέρχεται των άνω ορίων."

    και

    "Σε περίπτωση δε που τα αρμόδια όργανα αποφανθούν για το παράνομο και καταχρηστικό της επίσχεσης σε χρόνο που θα είναι μεταγενέστερος της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης θα είμαι και πάλι υποχρεωμένος να εισηγηθώ να προβεί και στις περαιτέρω συνέπειες που θα απορρέουν από αυτή."

    Νομίζω κάνει σαφές ότι μιλάει μόνο για όσους απέχουν από το μάθημα κατά την περίοδο της Αξιολόγησης.Απλά λέει ότι όσοι κάνουν επίσχεση κατά την αξιολόγηση μπορούν να υποστούν νομικές συνέπειες και μετά το πέρας αυτής γιατί το Τμήμα θα έχει υποστεί βλάβη. Αν δεν υπήρχε η Αξιολόγηση δεν θα υπήρχε καμία αλλοίωση αποτελέσματος από πλευράς μας.

    Εγώ προσωπικά του έστειλά mail και τον ενημέρωσα ότι στο 2ήμερο της αξιολόγησης θα κάνω κανονικά μάθημα καθώς δεν είναι σκοπός μας να βλάψουμε το Τμήμα αλλά να πάρουμε τα χρήματά μας. Μετά όμως θα συνεχίσω κανονικά με την επίσχεση. Παρόλο που τα χαρτιά λένε για επίσχεση την 1η Νοέμβρη εγώ θα την ξεκινήσω στις 4. Άρα θα κάνω "ανεπίσημα" μάθημα στις 2-3 Νοεμβρη...

    Η απάντησή του κου. Λάππα: "Σε ευχαριστώ πολύ για την θετική απάντηση σου. Πράγματι η επίσκεψη είναι στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Συμφωνώ με όλο το πνεύμα της επιστολής σου, έχεις απόλυτο δίκιο να ζητάς τα δεδουλεμένα, να είσαι σίγουρος για την συμπαράσταση μου και πως ότι περνά απο το χέρι μου προσπαθούσα και θα προσπαθώ να βοηθήσω."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσόρισμα

Το Δ.Σ. των εκτάκτων του Παραρτήματος Καστοριάς σας καλωσορίζει στο ιστολόγιό του.
Για επικοινωνία με τα μέλη του συλλόγου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση ektaktoiTeikozKastorias@gmail.com.

Αναγνώστες